• > Toetsen en testen <

    Meer over de mogelijkheden en noodzaak van toetsen en testen

    Niet alle e-learning hoeft getoetst te worden. Als deelnemers uit interesse en eigen keuze een cursus volgen, is toetsen meestal niet van toepassing. Maar bij veel cursussen moet een werkgever zeker weten dat de materie is overgekomen en moet dat soms zelfs extern kunnen aantonen.

     

    Hier komen vaak vragen bij op als: hoe weet ik dat er niet gesjoemeld wordt, er antwoorden rondgaan of wordt afgekeken? Of dat zelfs een heel ander iemand de toets doet? Het korte antwoord: dat is lastig, behalve bij (externe) toetsing onder toezicht. Maar er zijn wel manieren om het sjoemelen lastiger te maken.

     

    Er zijn meerdere manieren om te toetsen, hieronder vind je informatie om te helpen je keuze te bepalen.

    Zelftoetsing

    Bij zelftoetsing vindt er geen rapportage plaats, toetsvragen zijn echt bedoeld voor de deelnemer zelf om te controleren of de stof begrepen is.

     

    In Knowdis kun je gebruikmaken van de standaard multiple-choice vragen, waarbij je kunt instellen of de cursist die verplicht juist moet beantwoorden om verder te kunnen. Dit is een eenvoudige manier om de cursist alert te houden.

     

    Er zijn ook open vragen mogelijk, waarbij een extra optie is om die vragen+antwoorden te verzamelen in een overzicht voor de cursist en/of de beheerder. Dat overzicht kan gebruikt worden om handig terug te kunnen kijken, maar bijvoorbeeld ook om mee te nemen naar een bijeenkomst en daar te bespreken.

     

    En dan zijn er de interactieve oefenvragen; afbeeldingen combineren of in de juiste volgorde zetten, invuloefeningen, interactieve video en zelfs uitgebreide branching scenario's.

    Formele toetsing

    Als een opdrachtgever een formeler bewijs nodig heeft dat de cursist de materie tot zich heeft genomen, kan er een toets worden aangeboden die meer gereguleerd kan worden. De antwoorden worden geregistreerd en gerapporteerd, er wordt een slagingsgrens en een maximaal aantal pogingen ingesteld.

     

    Deze manier van toetsen maakt het ook minder makkelijk om antwoorden even op te zoeken; uit de toets gaan betekent een poging verliezen.

    Gecertificeerde toetsing (extern)

    Dit soort toetsen vindt eigenlijk altijd plaats onder toezicht. Deelnemers moeten fysiek naar een toetslocatie , moeten zich identificeren en maken de toets onder toezicht.  

    Een voorbeeld van een dergelijke toets is de VCA-toets en certificering.

     

    Dit is de meest beveiligde manier van toetsen, hiermee weet je 100% zeker dat er geen fraude plaats kan vinden.

     

    Uiteraard is dit een kostbare manier van toetsen en zal je dit alleen organiseren als het echt nodig is. Een goed alternatief is om bijvoorbeeld werknemers (de cursus en) een toets te laten doen onder toezicht van een leidinggevende. Dat kan net voor of na de werkuren of tijdens onderhoud of wisseling van een productielijn.

    Evaluatie

    Natuurlijk kun je ook vragen stellen aan de cursist, die niet bedoeld zijn als toetsvragen, zoals voor een evaluatie.

     

    Een interessante vorm hiervan is ingezet door een van onze partners; in de cursus zit een persoonlijkheidstest (een van de interactieve elementen). De uitkomst van die test is persoonlijk en bedoeld voor de deelnemer zelf. Aan het eind van de cursus worden dan nog vragen gesteld als 'Waaraan, mede op basis van de uitkomst van je persoonlijkheidstest, zou je nog behoefte hebben, welke vervolgtraining zou jij graag willen doen?' Met daarbij uiteraard (onder andere) een aantal producten die je als trainer kunt aanbieden.

    Interactieve toetsvragen

    Natuurlijk kunnen standaard multiple-choice vragen worden gebruikt, maar zeker voor zelftoetsing is er een scala aan leukere oefen- en vraagelementen. Denk aan drag-and-drop, op-de-goede-volgorde-zetten, hotspot-vragen, enz.

    Zie voor een uitgebreid overzicht onze pagina knowdis.nl/over-knowdis/interactief

    Interactieve video

    Tijdens je video kunnen met pop-ups vragen gesteld worden. Dit is een leuke en relatief makkelijke manier om de cursist gefocust te houden.

    Branching scenario

    Een branching scenario is een script waarbij met tekst, afbeeldingen en video's situaties aan de cursist worden voorgelegd en keuzes worden gemaakt.

    Aan de hand van de keuze kan een andere terugkoppeling getoond worden.

  • Heb je vragen? Wil je een advies over de beste keuze voor jouw organisatie?

    Bel ons voor een gratis adviesgesprek! 010 - 8421 340