"Een beeld zegt meer dan 1000 woorden"
Iedereen kent de uitdrukking. En dit klopt ook vaak maar lang niet altijd, zeker bij het online leren. Niets is vervelender dan naar een serie filmpjes van een pratend persoon te moeten kijken en je focus te houden op wat die aan het vertellen is.
Op deze inspiratiepagina gaan we in op het gebruik van (interactieve) video (en webinars en opgenomen lessen) en voice-over in e-learning. Bij welke content en bij welke doelgroepen gebruik je wat.
Algemeen uitgangspunt
Eigenlijk geldt dat je beeld en geluid gebruikt wanneer dat nodig is of wat toevoegt. En dat is niet standaard het geval. Je moet vooral voorkomen dat je een cursist niet dwingt om zaken aan te moeten horen, die hij al weet of zelf sneller zou kunnen lezen. Dat is saai en je legt meer beslag op iemands tijd dan nodig is.
Het animeren van een proces of het visualiseren van een vaardigheid, zoals het reanimeren bij EHBO werken. Het filmen van een persoon die theorie behandelt niet.
Ditzelfde geldt bij het gebruik van voice-over. Een voice-over dwingt de cursist het tempo van de spreker te volgen; dat kan te langzaam en natuurlijk ook te snel gaan. Ook bij later nog eens iets terugzoeken, is een cursist haast verplicht om het hele fragment weer te bekijken of te beluisteren. Laat staan het goede fragment op te zoeken als je die niet goed benoemd hebt.
Welke keuzes je maakt hangt ook af van je doelgroep. Uiteraard zorg je dat het taalgebruik aansluit, maar er spelen meer zaken.
Om te beginnen: wie is je doelgroep?
Er zijn vele soorten mensen met verschillende voorkeuren bij het leren. Vaststellen wie de doelgroep is en daar je aanbod op afstemmen is erg belangrijk.
Interessante doelgroep
Een hele leuke doelgroep die we met Knowdis ooit tegenkwamen, waren mensen van een sociale werkplaats. Het eerste ontwerp van de cursus was vrolijk, met kleurige iconen en afbeeldingen. Dat werkte dus niet.
Deze mensen zijn veel minder goed in staat om hoofd- en bijzaken te onderscheiden, besteden dus aan elk onderdeel even veel aandacht en waren niet in staat om verder te komen in de navigatie.
De beste oplossing hier was zeker wel beeld, maar heel beperkt in een verder neutrale omgeving.
Voorbeeld vaardigheden
Door met stap-voor-stap video-instructies het reanimeren en het gebruik van een AED helemaal te visualiseren wordt de klassikale trainingstijd enorm verkort. Op die manier blijkt 1 praktijkavond voldoende te zijn om de vaardigheid te verankeren.
Tips en tricks bij verschillende manieren om online content aan te bieden
Live online lessen
Eigenlijk is dit de eerste stap van klassikaal naar online leren. Je voert je training 'gewoon' online uit, via Zoom, Teams ed. Deelnemers zijn duidelijk aanwezig en kunnen vragen stellen en reageren. Dit lijkt nog het meest op een training op locatie geven.
Deze manier is interactief, een trainer kan reageren op vragen en nog enigszins aanvoelen hoe reacties van deelnemers zijn en daarop inspelen. Inhoudelijk is relatief weinig voorbereiding nodig (wel technisch natuurlijk, je moet je goed verdiepen in de systemen en hun mogelijkheden en leren daarmee te werken).
Het tempo kan niet heel hoog zijn, vergelijkbaar met klassikaal trainen. Het op afstand zitten en het lagere tempo zorgen dat deelnemers zich moeilijk kunnen focussen.
Webinar
Een webinar heeft over het algemeen minder mogelijkheden voor interactiviteit in zich (deze manier is meer 'zenden' dan lesgeven). Die kun je wel mogelijk maken, maar dan gaat het toch meer lijken op online lesgeven. Je kunt uiteraard deelnemers wel de gelegenheid geven om naderhand vragen en reacties te sturen, voor een eventuele aanpassing een volgende keer.
Om de aandacht goed vast te houden zal een webinar nooit heel lang mogen zijn en is er een goede voorbereiding nodig, zodat je een boeiend verhaal aanbiedt.
Je kunt meer content behandelen en een webinar leent zich beter om meerdere keren niet-live aan te bieden (en te verkopen).
Heb je vragen? Wil je een advies over de beste keuze voor jouw cursus?
Bel ons voor een gratis adviesgesprek! 010 - 8421 340
Knowdis B.V.
Uitweg 62
3051JR Rotterdam
Tel: 010 8421 340
Kamer van Koophandel
58028501
BTW nummer
852840718B01