• E-learning koppelen

  SCORM - LTI - xAPI

  Er zijn enorm veel aanbieders van learning management systemen en het kan voorkomen dat je e-learning cursussen gebruikt of wilt gebruiken van verschillende aanbieders. Dan zal je waarschijnlijk alle cursussen vanaf een centrale plek willen aanbieden. Ook wil je dan dat deelnemers niet met meerdere logins moeten werken en dat resultaten in die hoofdomgeving opgeslagen worden.

  Dat kan op verschillende manieren.

  De standaarden die je in de praktijk ziet, zijn:

  • SCORM
  • LTI
  • xAPI (ook wel Tin Can)

  SCORM

  SCORM is een betrouwbare standaard die tot een paar jaar geleden leidend was. Als het hoofd-LMS SCORM compliant is en een cursusontwikkelaar maakt een cursus in een SCORM-compliant systeem, kan die cursus via een speciale export zo in het hoofdsysteem worden gezet. De bekende authoring tools Captivate, Articulate en Lectora zijn bijvoorbeeld SCORM-compliant.

   

  Een nadeel is dat cursussen maken in deze tools specialistische kennis vereist en dat het laten ontwikkelen kostbaar kan zijn. Ook kan het zijn dat je een al bestaande cursus wilt aanbieden via jouw LMS. Als die aanbieder niet volgens de SCORM standaard werkt of eigendomsrechten heeft, zou je die cursus niet kunnen gebruiken en eventueel helemaal opnieuw moeten laten maken. Steeds meer ontwikkelaars laten de SCORM-standaard varen omdat een andere manier van koppelen gebruikt wordt: LTI.

  LTI (Learning Tools Interoperability)

  LTI is een andere, steeds meer gebruikte manier om te communiceren met externe systemen, die niet afhankelijk is van al dan niet SCORM-compliant zijn. LTI gebruik je bijvoorbeeld als een derde partij haar cursus via jullie leerplatform beschikbaar wil maken. De cursus staat bij LTI niet op jullie platform, maar blijft op het platform van een ander. De cursus kan dan worden aangeboden op je eigen leeromgeving, deelnemers linken door naar de leeromgeving van de cursus. Inloggegevens en resultaten per deelnemer worden dan uitgewisseld.

  De meeste bekende leeromgevingen ondersteunen LTI (zoals ook Knowdis), maar er zijn meerdere versies die verschillende mogelijkheden hebben voor de gegevensuitwisseling. Wij kunnen je hier uiteraard bij adviseren.

  Het is goed om wat termen te duiden:
  Een online leeromgeving bestaat grofweg uit twee onderdelen:

  • het deel waarmee je cursussen ontwikkelt (de authoring tool) en 
  • het deel waarmee je cursisten beheert (aanmaken, voortgang monitoren, enz.) 

  Dat tweede deel wordt vaak aangeduid als Leermanagementsysteem (LMS).

   

  Een aantal leermanagementsystemen heeft een geïntegreerde authoring tool, maar dat geldt niet voor alle systemen.

  Is SCORM verouderd?

  Het korte antwoord: nee. Wanneer je cursuscontent laat maken en/of kunt opnemen in je eigen LMS, is SCORM nog altijd de standaard.

   

  Echter, er zijn steeds meer aanbieders die niet volgens SCORM werken of eigen cursussen beschikbaar stellen voor derden, waarbij SCORM niet mogelijk is en LTI of xAPI de manier is om te koppelen.

   

  Ook de kosten van het laten ontwikkelen van cursussen kunnen een (valide) argument zijn bij de keuze.

  xAPI (vroeger Tin Can)

  xAPI is veel nieuwer en daardoor nog wat minder ingeburgerd. Deze standaard maakt het mogelijk om meer gedetailleerde voortgang bij te houden. Wanneer het toepassen van learning analytics belangrijk is, is dit een interessante standaard.

   

  Online lesmateriaal die volgens de xAPI- standaard werkt, kan worden geïmporteerd (en dus gehost, net als een SCORM-pakket) in je leerplatform. Hoewel de standaard nieuwer is, is hij al zeer robuust en zeer geschikt om online lesmateriaal zowel vanuit andere platformen te starten (zoals LTI) als vanuit je eigen leerplatform (zoals SCORM).

  Heb je vragen? Wil je een advies over de beste keuze voor jouw organisatie?

  Bel ons voor een gratis adviesgesprek! 010 - 8421 340